Utstillingen «Nablus en okkupert by» åpnes av stortingspresident Olemic Thommessen fredag 7. november på Stavanger Museum

Nablus på Vestbredden i Palestina er Stavangers vennskapsby. Utstillingen vil vise byens historiske utvikling og livet i Nablus i dag. Foto: Eirik Moe.

Nablus på Vestbredden i Palestina er Stavangers vennskapsby. Utstillingen vil vise byens historiske utvikling og livet i Nablus i dag. Foto: Eirik Moe.

Fredag 7. november kl. 13.00 åpner utstillingen «Nablus en okkupert by – Stavangers palestinske vennskapsby» på Stavanger museum.

Museum Stavanger ( MUST) skriver på sine nettsider:

Utstillingen er en av museets to hovedprosjekt i forbindelse med markeringen av Grunnlovsjubileet 1814 – 2014.  Den er også en del av det offisielle, nasjonale programmet for grunnlovsfeiringen, og åpnes derfor av stortingspresident Olemic Thommessen. Den norske grunnloven er et symbol for frihet, selvstendighet og demokrati. Det er de samme verdiene palestinerne kjemper for i dag.

Nablus ligger på Vestbredden i et område som ble okkupert av Israel i 1967. Fra 1996 har byen vært Stavangers vennskapsby.

Nablus har en 5000 år lang historie som i dag avspeiles i arkitektur og kulturminner. Utstillingen forteller denne historien samtidig som den viser dagliglivet i Nablus under israelsk okkupasjon.
I en rekonstruksjon av byens pulserende marked vil publikum få møte ansikter og stemmer til noen av byens innbyggere som forteller om sine liv og sine håp og drømmer om framtiden.

Søndag 9. november kl. 13.00 vil arkitekt Naseer Arafat holde et foredrag på Stavanger museum med tittelen «NABLUS – City of Civilizations».
Arafat ga for to år siden ut boken med samme tittel. Han har vært leder for restaureringsarbeidene etter krigsødeleggelsene i Nablus og er initiativtager til utstillingen. Foredraget er gratis for alle.

«NABLUS – en okkupert by» er laget i samarbeid med Nablusforeningen i Stavanger, Fortidsminneforeningen og Cultural Heritage Enrichment Center i Nablus. Den er laget med støtte fra Kulturdepartementet, Fritt ord, Erik Berentsen legat C, LO og Rogaland fylkeskommune.

Les mer om programmet hos MUST her.