Lær mer om eidsvollsrepresentanten Christen Mølbach fra Egersund

Minnestein for Christen Mølbach i Egeresund. Reist i 1914. Fra Eigersund kommunes nettsider.

Minnestein for Christen Mølbach i Egeresund. Reist i 1914. Foto fra Eigersund kommunes nettsider.

Fredag 3. oktober skal Karsten Alnæs ha foredrag om 1814 i Egersund. Dette er en god anledning til å lese seg litt opp på Egersund og Stavanger amt sin representant til Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814.

Christen Mølbach (1766 – 1834) var eidsvollsrepresentant og stortingsrepresentant

Eigersund kommune siden nettsider kan vi lese om Mølbach:

Han ble født i 1766 i Kristiansand. Senere flyttet han til Egersund hvor han ble sorenskriverfullmektig og etter hvert kjøpmann. I 1814 var han delegat til Riksforsamlingen på Eidsvoll. Han sluttet seg der til Unionspartiet som han i ti år representerte som stortingsrepresentant. På stortinget var han blant annet medlem av Lagtinget og Justiskomiteen.

I 1914 var det stor feiring av grunnlovens 100-årsjubileum rundt om i hele landet. I Egersund mente Egersunds Ungdomsforening at det å hedre Mølbach med en bauta ville være en flott markering. Foreningen finansierte bautaen som ble plassert i Fjellparken ved Varbergsveien, og avduket 17. mai 1914. Bautaen står samme sted i dag.

Nå i jubileumsåret 2014 har han fått en gate i byen oppkalt etter seg: Christen Mølbachs gate.

Dalane folkemuseum beskriver Mølback på sine nettsider som en som ikke bare var rik. Han er også en lærd mann, bereist og en med store kunnskaper om Europa, europeisk politikk og maktforhold.

Les mer om Eidsvollsrepresentantene fra Rogaland også på Arkivverket i Stavanger sin nettustilling om de som reiste til Eidsvoll fra Stavanger