Fylkesmannen besøkte førsteklassinger på Storhaug skole 6. mai og fikk høre fine grunnlovssanger

Lærerne Susanne Rodvelt Haugland, dirgent, Camilla Gathe og Marthe Svendsen  hadde sammen med elevene øvd inn mange fine sanger som de fremførte.

Lærerne Susanne Rodvelt Haugland, dirgent, Camilla Gathe og Marthe Svendsen
hadde sammen med elevene øvd inn mange fine sanger som de fremførte. Foto B. Møen

Lærer Camilla Gathe og en gjeng med sangglade elever ønsket oss velkommen til Storhaug skole tirsdag 6. mai. Lærer Marthe Svendsen var også med sammen med klasse 1 a og b  som  hadde øvd inn flere sanger med mye tekst. De ble ledet av dirigent og lærer Susanne Rodvelt Haugland og imponerte med flere nummer med glitrende fremføring: Alle tre versene av Alle fugler små de er, første vers av Norge i rødt, hvitt og blått og så slo de også til med den nye sangen som er laget til grunnlovsjubileet:Det går et festtog gjennom landet!

Eeleve sang av full hals på den nye grunnlovssangen Det går et festtog gjennom landet. Foto B. Møen

Eeleve sang av full hals på den nye grunnlovssangen Det går et festtog gjennom landet. Foto B. Møen

 

Fylkesmann Magnhiild Meltveit Kleppa hadde tatt med seg ei løve. Foto B. Møen

Fylkesmann Magnhiild Meltveit Kleppa hadde tatt med seg ei løve. Foto B. Møen

Vi som var så heldig å få komme på besøk hos de flinke førsteklassingene var Magnhild Meltveit Kleppa, tidligere Stortingsrepresentant og nå fylkesmann, Sølvi Ona Gjul, utdanningsdirektør hos fylkesmannen og Borgfrid Møen, prosjektleder hos fylkeskommunen

Utdeling av boka om Mina og løven

Anledningen for arrangementet på Storhaug skole var utdelingen av boka Mina og løven, en liten bok som Stortinget deler ut som en gave til alle landets førsteklassinger. Boka forteller om Mina som møter en løve som viser henne rundt på Stortinget.  – Og de to sjefene fra Fylkesmannen i Rogaland hadde like så godt tatt med seg sin egen store løve – til stor begeistring for barna.  – Og så en liten løve i gave til skolen – som et minne om besøket.

Stortinget og Løvebakken
Magnhild Meltveit Kleppa fortalte fra tiden hun selv var på Stortinget. Hun viste bilder fra Stortingssalen der alle representantene hadde sine faste plasser. Inne på Stortinget kan man også få se en kopi av den originale Grunnloven som ble laget for 200 år siden.

Magnhild Meltveit Kleppa overrekker bøkene om Mina og løven til klasselærer Susanne Rodvelt Haugland. Foto B. Møen

Magnhild Meltveit Kleppa overrekker bøkene om Mina og løven til klasselærer Susanne Rodvelt Haugland. Foto B. Møen

Utenfor slottet er det det en plass som heter «Løvebakken». Hvorfor heter den det?  Sølvi Ona Gjul snakket om hvorfor løven er med på så mange bilder som har med Norge og Grunnloven å gjøre. Løven er sterk og beskytter og mange konger i Norge har brukt dette som sitt bilde, helt tilbake til Kong Sverre på 11-1200 – tallet.

Hvorfor er det et bilde av løven på dette merket og hva heter dette, lurer Magnhild på og spør hva Sølvi tror. Foto B. Møen

Hvorfor er det et bilde av løven på dette merket og hva heter dette, lurer Magnhild på og spør hva Sølvi tror. Foto B. Møen

Et av bildene som Løven er med på har et vanskelig navn. Kleppa viste bildet og mange av elevene hadde sett det før, på passet for eksempel. Det er Riksvåpenet kunne Gjul fortelle og det er det bildet som Fylkesmannen har også, der hun jobber og passer på at lovene om skole blir fulgt av alle.

Grunnloven og Folkestyre

I klassene hadde elevene snakket om Grunnloven, jubileet og 17. mai og dette kunne de fortelle masse om. Hva er Grunnloven?  – En stor bok dere reglene for hvordan vi skal ha det her i landet står. De ble de ferdige med å skrive den på 17. mai for 200 år siden. Og de som skrev den kom fra hele landet, fra Rogaland og Stavanger også. Mange i klassen kan fortelle at de tror de har forfedre som var med på dette.

Mange vil svar på hva sprøsmål om hva Grunnloven er og hvordan vi bygger et hus.  Foto B. Møen

Mange ville svare på hva spørsmål om hva Grunnloven er og hvordan vi bygger et hus. Foto B. Møen

Men hvordan skal vi forklare hvordan Grunnloven virker? Sølvi Ona Gjul forklarte at det kan minne litt om det å bygge et hus – hva er det aller første vi begynner med da? Her var mange som var ivrige og kunne svare. Grunnmuren!  – Ja, og Grunnloven er som en grunnmur for alle de andre lovene våre og for landet vårt. Den er den som sikrer at vi har folkestyre, som betyr at det er folket og ikke kongen som bestemmer, et annet ord for det er demokrati. Dette var enda et vanskelig ord – som attpåtil er gresk, men da kunne en av elevene fortelle at faren hennes var fra Hellas og kan gresk. Ingenting var visst for vanskelig for denne klassen.

Flere grunnlovs-aktiviteter på Storhaug skole i vår

Sølvi Ona Gjul og Magnhild Meltveit Kleppa takker for sag og tar med seg og tar med seg den store løva hjem.  Foto B. Møen

Sølvi Ona Gjul og Magnhild Meltveit Kleppa takker for seg og tar med seg den store løva hjem. Foto B. Møen

Konstituert rektor Tove Karing Barstad kan fortelle at skolen har hatt en stor samling med alle klassene og foreldrene for å markere jubileet. Her laget 2. trinn en forestilling sammen med kulturskolen der de sang gamle norske sanger og hadde kostymer fra gamle dager. Alle trinnene jobber med ulike læringsaktiviteter knyttet til jubileet og så blir jo 17. mai i år en helt spesiell dag i år. Tove Karing Barstad sier at Storhaug skole har stolte tradisjoner med mange fine faner som de gleder seg til å bære i toget. Hun er også stolt over at det er veldig god oppslutning fra lærerne om å gå i toget sammen med elevene.

Vi sier takk for et inspirerende treff og ønsker Storhaug skole en fortsatt fin feiring av Grunnlovsjubileet og en flott 17. mai!

Og den nye grunnlovssangen som eleven har øvd inn – den kan du laste ned og høre på her!