Fortellerforestillingen fra Stavanger om Berta på Verket vises på den nasjonale markeringen 17. mai, på Eidsvoll

 

Anne Elisebeth Skogen under framføringa på Kiel-cruiset i januar. Foto: Lisabeth Risa

Anne Elisebeth Skogen under framføringa på Kiel-cruiset i januar. Foto: Lisabeth Risa

Historia om «Berta på verket» er tatt ut  til å bli med på programmet til grunnlovsfeiringen på Eidsvoll 17. mai 2014. 

Historieforteller Anne Elisebeth Skogen har i samarbeid med Statsarkivet i Stavanger laget denne forestillingen som først ble framført under Arkivverket sitt cruise til Kiel, 13. og 14. januar 2014. 

Historien er en gripende og dramatisert fortelling fra hverdagslivet i Stavanger våren 1814, bygget på historisk materiale fra arkivet.

Fortelleren tar oss med til den vesle stuen til Berta , ei husmannsenke på Storhaug ved Stavanger. Hun døde omtrent på samme tidspunktet som den velstående Peder Valentin Rosenkilde ble valgt til representant for Stavanger by til grunnlovsforsamlinga. Hun ble gravlagt på kirkegården ved Stavanger domkirke 24. mars, en uke etterpå, samme formiddagen som de 90 valgmennene fra hele Rogaland var samla inne i kirka for å velge de tre representantene fra landdistriktet som skulle reise til Eidsvoll.

Eidsvoll 17. mai. Foto fra Eidsvoll 1814

Eidsvoll 17. mai. Foto fra Eidsvoll 1814

På nasjonaldagen 17. mai 2014 skal Anne Elisebeth Skogen fremføre historia om Berta under et stort arrangement i hagen på Eidsvoll. Dermed er Stavanger og Rogaland med å sette sitt preg på markeringen med vår lokale historie, sett fra et perspektiv som ikke er så vanlig å trekke fram i festtalene.

For mere informasjon om forestillingen, ta kontakt med Lisabteh Risa på Statsarkivet eller Anne Elisebeth Skogen i Forteljarkokeriet her.