Verden i Stavanger – Stor grunnlovskonsert i Stavanger konserthus, 30. april

 

Foto: Emile Ashley

Foto: Emile Ashley

Stavanger Symfoniorkester feirer Grunnlovsjubileet med de norske komponistene Grieg, Svendsen og Tveitt samt musikk fra en rekke land som danner utgangspunktet for urfremføringen av et bestillingsverk av Gisle Kverndokk.

Dirigent er Rolf Gupta og konferansier er Annamaria Gutierrez.  På programmet står:
Tveitt: Hundrad hardingtonar, fra Suite nr 1
Groven: Hjalarljod ouverture
Grieg: Konsert for klaver, 1. sats
Svendsen: Symfoni nr 1, 2. sats
Kverndokk: Symfoniske danser (urfremføring)

Stavanger Symfoniorkester forteller på sine sider hvordan de har valgt å delta i 200 års jubileet for Grunnloven:

Onsdag 30. april har SSO sin største markering av jubileet med en spesiell konsert som kombinerer flott norsk orkestermusikk med folkemusikk fra mange innvandrerkulturer i Stavanger.

Musikk fra Afghanistan og Venezuela, fra Madagaskar, Iran, Kurdistan og Sverige, fra Kina, Polen og flere andre land er samlet inn blant innvandrere i Stavanger. Dette materiale danner utgangspunktet for et splitter nytt orkesterverk av komponisten Gisle Kverndokk som SSO urfremfører 30. april. Det er lang tradisjon for at norske komponister tar utgangspunkt i hjemlig folkemusikk når de skriver, mens her er det en rekke andre lands musikktradisjoner som skal smelte sammen i et nytt norsk verk.

Stavanger Symfoniorkester feirer Grunnlovsjubileet. Foto: SSO

Stavanger Symfoniorkester feirer Grunnlovsjubileet. Foto: SSO

Ideen bak bestillingen var en tanke om at det blant de mer enn 10 prosentene av byens befolkning som ikke er norsk-ættede, måtte være mange som hadde musikk med seg fra sine hjemland, musikk som vi sjelden eller aldri får hørt i Konserthuset. Mange innvandrermiljøer i byen ble derfor oppsøkt for å samle inn musikkopptak, som komponisten Gisle Kverndokk deretter fikk for å bruke det på sin måte. Målet er å skape en musikalsk bro inn til flere av byens miljøer, øke interessen i innvandrermiljøene for det SSO står for og samtidig utfordre orkesteret selv til å nå nye publikumsgrupper.

Jubileet for Grunnloven vil også markeres ved at Stortingsrepresentant Sveinung Stensland holder en kort tale under konserten.

Billetter kjøpes i billettluken, Stavanger konserthus, på tlf: 5153 7000 og via nettsider her