Det nasjonale programmet for Grunnlovsjubileet er lansert og Rogaland deltar med flere spennende arrangementer

"Programmet for jubileumsåret 2014 er et vitnesbyrd om den store entusiasmen som finnes landet rundt." Dette skriver Stortinget om programmet i presemeldingen. Foto: Stortinget

«Programmet for jubileumsåret 2014 er et vitnesbyrd om den store entusiasmen som finnes landet rundt.» Dette skriver Stortinget om programmet på sine nettsider.
Foto: Stortinget

Torsdag 9. januar presenterte stortingspresident og leder av Hovedkomiteen for Grunnlovens 200-årsjubileum Olemic Thommessen det endelige offisielle programmet for grunnlovsjubileet i 2014.

Det er pr. i dag 194 offisielle arrangementer og aktiviteter. I tillegg kommer flere landsomfattende turner i regi av blant andre Riksteatret, Rikskonsertene og Barneombudet. Flere av de lange reisene fra ulike landsdeler til Eidsvoll i 1814 skal også gjenskapes.

Last ned programdokumentet med oversikt over alle offisielle arrangementer i 2014.

Les pressemelding om lanseringen torsdag 9. januar.

Kommuner og aktører i Rogaland deltar med hele 9 ulike arrangementer på det offisielle arrangementet!

Våren 2014 

 • Hå kommune starter igang 29. januar på ungdomsskoler i Hå med «Ytringsfrihet og kvinners stilling i samfunnet» en samtale med Stavanger fribyforfatter Elahe Rahronia fra Iran
 • Museum Stavanger har involvert flere kunstnere i prosjektet  «Hvem eier museet? Kunst, makt og kritikk» og åpner utstilling 6. mars.
 • Stavanger Symfoniorkester inviterer til konsert 30 april : Verden i Stavanger – en musikalsk feiring av den norske Grunnloven. Basert på et nyskrevet verk av komponisten Gisle Kverndokk. Verket skal ta utgangspunkt i folkemusikk fra mange land som er representert i Stavanger-regionen
 • Den store nasjonale markering 7. juni: «Ja vi elsker 2014»  i Haugesund har tidligere blitt lansert som en del av det offisielle programmet. Nå er det også klart at stortingspresident Olemic Thommessen vil delta på denne store folkefesten og jubileumsarrangement på Haraldshaugen.

Til høsten blir det flere interessante seminarer og konferanser å få med seg:

 • Universitetet i Stavanger, Tysvær kommune og Vennenes Samfunn Kvekerne i Norge med flere inviterer til et internasjonalt forskningsseminar om temaet «200 år med kvekere i Norge – religionsfrihet sett fra et minoritetsperspektiv».  3.–5. september i Stavanger og Tysvær
 • "Frihet, likhet, sunnhet" Foto: Bjarte Vestbø, Tomatfestivalen 2012

  «Frihet, likhet, sunnhet» Foto: Bjarte Vestbø, Tomatfestivalen 2012

  Konferansen «Frihet, likhet, sunnhet – folkehelsens betydning for demokratiutvikling» arrangeres av  Finnøy kommune i samarbeid med Rogaland fylkeskommune og Fylkesmannen i Rogaland. Den skal holdes i flerbrukshallen på Finnøy 9. september 2014.

 • Oratoriet «Olav den Helliges dåp» – avslutningskonsert på Norsk Orgelfestival,  17. september i Stavanger, er også med på det offisielle programmet for jubileet. Norsk Orgelfestival legger til rette for seminarer, undervisning og musikkutøving for barne– og ungdomskor og instrumentalister og vil i 2014 avrundes med et nyskrevet oratorium til 1000-årsminnet om Hellig Olavs dåp, Rouen 1014.
 • «Bondepolitikken etter 1814» er et fagseminar hvor ledende historikere presenterer temaer knyttet til Nils Trulsen Bru, den tidlige bondepolitikken på Stortinget de første ti-årene etter 1814 og dermed det norske demokratiets formative fase.Rennesøy kommune i samarbeid med Universitetet i Stavanger inviterer til seminar 26.–27. september 2014
 • Museum Stavanger inviterer til utstillingen «Nablus – en okkupert by». Nablus på Vestbredden i Palestina er Stavangers vennskapsby. Byen har en 4000 år lang historie. Utstillingen åpner 7. november 2014 med Museum Stavanger, Fortidsminneforeningen, Nablusforeningen i Stavanger og Nablus Cultural Heritage Enrichment Center som arrangører.

Følg med på våre sider fremover for nærmere presentasjon av de enkelte arrangementene!

Alle arrangementer og prosjekter som skapes lokalt vil tas med på arrangementskalenderen til Grunnlovsjubileet

Sekretariatet for jubileet ved prosjektleder Dag Kristoffersen understreker at felles tiltak som arrangementskalender og jubileumsprofil med grafisk materiale til disposisjon,  kan benyttes av alle arrangører. Ta en titt på nettsidende til grunnlovsjubileet for oversikt over tilgjengelig materiell og registrering av arrangement i digital kalender.

På nettsidene til Demokratijubileene i Rogaland ønsker vi å presentere alle arrangementer – små og store – som skal foregå i fylket vårt i Grunnlovsjubileet. Meld inn til til administrator av sidene her.