Utsira kommune med et spennende program for Stemmerettsjubileet!

Utsira Stemmerettsjubileet
Åsa Helgesen er Utsira Kommune sin frontkvinne i forbindelse markering av Stemmerettsjubileum 1913-2013. I 1925 fikk Norges minste kommune Europas første kvinnelige ordfører, Aasa Helgesen. Bare 12 år etter at stemmerett for kvinner ble innført, stakk kvinnene på Utsira av med 11 av 12 plasser i kommunestyret. Alle sentrale verv ble besatt av kvinner.
Nåværende ordfører Marta Eide Klovning ved bysten av Aasa Helgesen

Nåværende ordfører Marta Eide Klovning ved bysten av Aasa Helgesen

Den 10 juni, dagen før jubileumsdagen for 100 år med almenn stemmerett, holder Utsira kommune en ofisiell åpning av deres markering av Stemmerettsjubileet.  Arbeidsminister Anniken Huitfeldt deltar og en nyprodusert utstilling om Aasa Helgesen åpnes.

«Er vi først satt inn i styre skal vi også styre. Vi vil ikke være noen kastekjepper!» er tittelen på utstillingen om  jordmor Åsa Helgesen og Kvinnestyret i valgperioden 1926 – 1928.

Åpningsarrangementet den 10. juni er åpent for publikum, se vedlagte program
Arrangør: Utsira kommune ved ordfører Marta Eide Klovning

Utsira Stemmerettsjubileet

 

Kvinnekuppet  – en interaktiv forestilling om Aasa Helgesen og Kvinnestyret

 

Historien bak hva som egentlig skjedde ved kommunevalget i 1925, er full av sorte hull og mysterier. Var det en spøk fra en innflytter? En hevnaksjon fra innbyggere som ikke ville betale skatten det mannlige kommunestyre krevde inn? Et kvinnepolitisk eksperiment?
I et samarbeid mellom Utsira kommune, Haugesund Teater og Den kulturelle Skolesekken i Rogaland fylkeskommune produseres nå en forestilling for elever på ungdoms- og videregående skole.

Forestillingen vil være premiereklar høsten 2013 og vil turnere i Rogaland.

Formspråket for forestillingen vil være en blanding av teater, film, musikk, dans og installasjonskunst.
Forestillingen Kvinnekuppet vil utforske begrepene ære og skam, status og trivsel, fordommer og fritenking, likestilling og likeverd. Kvinnekuppet vil være en interaktiv forestilling der alle elevene vil bli dratt inn i handlingen. De vil selv få føle på urettferdigheten ved at enkelte grupper får privilegier andre ikke får ta del i.

Se artikkel om arbeidet med forestillingen på NRK Rogaland sine sider her

Kunstutstilling ”Siras vakre døtre”. En hyllest til Utsiras damer i anledning stemmerettsjubileumet

Årets utstiller ved Utsira fyr, Marit Eide Klovning, maler ”Siras vakre døtre”. Til 100-årsjubileumet for kvinners stemmerett har kunstneren satt seg som mål å male de 90 kvinnene som lever i den vesle øykommunen i 2013. Utstillingen åpnes 10. juni.

Les artikkel om kunstprosjektet i Haugesunds avis her
Les mer om Utsiras markering av Stemmerettsjubileet på deres egne nettsider her