Utsira åpner markering av Stemmerettsjubileet 10. juni

Utsira StemmerettsjubileetDen 10 juni, dagen før jubileumsdagen for 100 år med almenn stemmerett, holder Utsira kommune en ofisiell åpning av deres markering av Stemmerettsjubileet.  Arbeidsminister Anniken Huitfeldt deltar og en nyprodusert utstilling om Aasa Helgesen åpnes.

«Er vi først satt inn i styre skal vi også styre. Vi vil ikke være noen kastekjepper!»

Nåværende ordfører Marta Eide Klovning ved bysten av Aasa Helgesen

Nåværende ordfører Marta Eide Klovning ved bysten av Aasa Helgesen

Åsa Helgesen er Utsira Kommune sin frontkvinne i forbindelse markering av Stemmerettsjubileum 1913-2013. I 1925 fikk Norges minste kommune Europas første kvinnelige ordfører, Aasa Helgesen. Bare 12 år etter at stemmerett for kvinner ble innført, stakk kvinnene på Utsira av med 11 av 12 plasser i kommunestyret. Alle sentrale verv ble besatt av kvinner.

«Er vi først satt inn i styre skal vi også styre. Vi vil ikke være noen kastekjepper!» er tittelen på utstillingen som  nå er laget til jubileet. Det er gjort et dypdykk i politiske protokoller og en har forsøkt å tegne et bilde av den flotte innsatsen jordmor Åsa Helgesen og Kvinnestyret utførte i valgperioden 1926 – 1928.

  • Statsråd Anniken Huitfeldt

    Statsråd Anniken Huitfeldt

    Arrangementet den 10 juni starter kl. 12.30 med oppmøte ved bysten av Aasa Helgesen og minnemonumentet for «kvinnestyret» 1926 – 1928. Åpningstale ved statsråd Anniken Huitfeldt. Det vil bli nedlagt rose på gravsteinene til de 10 medlemmene av «kvinnestyret» som er gravlagte på Utsira.

  • Kl. 13.30 vil dokumentarfilm til Magnar Misje fra 1994 vises på storskjerm i Sirakompasset
  • kl. 14.45 åpnes utstillingen om Aasa Helgesen i 1. etasje på Siratun
Arrangementet er åpent for publlikum, se vedlagte program
Arrangør: Utsira kommune ved ordfører Marta Eide Klovning
Utsira Stemmerettsjubileet