Klesvask og skittentøy i 100 år: Utstillinger på Vitengarden, Nærbø, 14. april – 1. okotober

Innbydelse  til så gjør vi så utstillingenVitengarden, Jærmuseets avdeling på Nærbø, har nettopp åpnet to utstillinger i anledning Stemmerettsjubileet:

«Så gjør vi så… – klesvask i 100 år» er en utstilling om utvikling av vaskemaskiner på Jæren fra 1913 til 2013

For hundre år siden, i 1913, fikk kvinnene stemmerett i Norge. Samtidig kom de første vaskemaskinene i handelen.  Vaskemaskinen ble viktig for kvinnene. Den både lettet arbeidet og frigjorde tid slik at de kunne delta aktivt i politisk arbeid.

I forbindelse med stemmerettsjubileet har Vitengarden laget en utstilling om vaskemaskiner. Her vises vaskemaskiner som er hundre år gamle, og vi kan følge utviklinga  frem til den heilautomatiske som i dag er vanleg i alle hjem. Det er vaskemaskinar laget av lokale ”Petter Smarter”, og fabrikkproduserte.

Foto fra Hå Folkebibliotek sitt arkiv. Det viser Olga Kleven f. Ueland under klesvask

Foto fra Hå Folkebibliotek sitt arkiv. Det viser Olga Kleven f. Ueland under klesvask

«Lappete, lusete, fillette – ren… Skittentøyets kulturhistorie»  – en   vandreutstilling fra Kvinnemuseet.

Den andre utstillingen som vises er «Lappete, lusete, fillette – ren… Skittentøyets kulturhistorie». Utstillingen ble laget av Kvinnemuseet i 2006, og presenteres nå på ny på Vitengarden. Den viser utviklinga av menn og kvinner sine rutiner for klesstell og hygiene fra Eilert Sundts tid og fram til i dag, med fokus på kjønnsroller og familieliv.

Les mer om utstillingene, åpningstider og aktiviteter på Vitengardens nettsider her.

«Den eldste vaskemaskinen ved Jærmuseet er like gammal som kvinners stemmerett, 100 år. Kvifor er det framleis kvinna som rår over skittentøyhaugen?»:
Les tidligere artikkel i Stavanger aftenblad her: «Kor likestilt er klesvasken»

Se innslag på NRK om utstillingen på Vitengarden her