Premiere på Gulabi Gang – en film om indiske kvinner som slåss for sine medsøstre. På Stavanger Kino 18 januar kl. 18.30

Fredag 18 januar har den prisbelønte norske kinofilmen Gulabi Gang premierevisning på Stavanger kino.Gulabi Gang film

 Dokumentarfilmen fra Uttar Pradesh, nord i India i en av de aller fattigste distriktene i landet, viser kvinners kamp for rettigheter og forandring. For mange kvinner er hverdagen her preget av trusler og vold i et undertrykkende kastesystem og mannsdominert samfunn. Men noen har tatt kampen opp: Sampat Pal har startet opp en borgervern gruppe for kvinner, The Gulabi Gang (Den rosa gjengen). Uniformert i rosa sarier slåss de for sine medsøstre.

Komiteen er medarrangør for denne premierekvelden sammen med Nettverk for kjønnsforskning på Universitetet i Stavanger. Leder av komiteen, fylkesmann Tora Aasland, holder innledning før visning av filmen. Kvelden byr på mulighet til å treffe filmens karismatiske heltinne Sampat Pal. Hun er tilstede for spørsmål fra salen etter visningen av filmen.

Arrangementet starter kl. 1830 på Stavanger Kino. Det vil bli en mottakelse i Kulturbanken etter filmvisningen. Invitasjon kan lastes ned her:

Invitasjon til filmvisning Gulabi Gang – Stemmerettsjubileet

Arrangementet er åpent, men det vil være begrenset antall plasser i salen. Filmen vil vises i en uke fremover på Stavanger kino.

Filmen og tematikken er brennaktuell nå og komiteen for markeringen av Demokratijubileene i Rogaland mener det er viktig at vi engasjerer oss i de utfordringer verdens kvinner står ovenfor, enten de befinner seg i Norge, i India eller andre steder i verden. Spesielt invitert til denne visningen er videregående skoler i Rogaland som også oppfordres til å bruke filmen nå i stemmerettsåret.

Filmen kan bestilles gratis for lokale visninger med tilrettelagt arrangementspakke. Se tidligere artikkel om dette her på bloggen (scroll nedover).

Gulabi Gang er regissert av indiske Nishtha Jain og produsert av Torstein Grude for Stavangerbaserte Piraya Film. Filmen vant Gullstolen for beste dokumentar på Kortfilmfestivalen i Grimstad og prisen for beste internasjonale dokumentar under Dubai International Film Festival.  Gulabi Gang er del av det offisielle programmet for hundreårsmarkeringen for innføringen av kvinners stemmerett i 2013.

Les mer om Sampat Pal og Gulabi Gang bevelgelsen her

Les artikkel om filmen fra Rogaland Avis her